Att ha ordentliga verktyg hemma i en bra verktygslåda är det många som anser, men när det kommer till definitionen av vad som är att kallas för bra verktyg finns det delade meningar om – så vilka verktyg bör hemmafixaren fokusera på?

Verktyg och bygg ikonerDe flesta av oss har någon form av uppsättning verktyg hemma och vanligt är att de verktyg man har i sin ägo kommer från en färdigpackad verktygslåda från någon form av bygghandel. Och visst innehåller dessa lådor de mest grundläggande verktygen, eller? Nja, egentligen inte. Dessa färdigpackade lådors innehåll är baserat på vilka verktyg som handeln säljer flest av, men det betyder inte att verktygen däri är de bästa för hemmafixaren bara för det. Något som både tidningen Byggahus och tidningen Vi i villa tipsar om är verktyg anpassade för speciellt villaägare och där tar man upp verktyg lik hörselkåpor, hammare, vattenpass, skruvdragare och diverse tänger – vilket egentligen är verktyg även en person i lägenhet också kan fylkla verktygslådan med. Ett tips är att kika närmare på bahco-verktyg från maskinspecialisten vilket är ett märke som bär de flesta olika sorters verktyg för hemmafixaren i sin kollektion. Och är man osäker på vilka bahco-verktyg man ska börja med att köpa kan man alltid ta hjälp av experterna. Tv-snickaren Mattias Särnholms tips för vilka verktyg som ska utgöra basen i din verktygslåda är som följande:

  • Hammare – byggarens bästa vän, så glöm inte att också köpa med spikar
  • Tänger såsom sidavbitare, kombinationstång och en hovtång
  • Stämjärn i olika storlekar
  • Kniv eller knivar med bra handtag
  • Tumstock och Talmeter, vilket är en mer avancerad variant av ett måttband
  • Vinkelhake i rejäl variant
  • Snickaryxa
  • Snickarpennor

Annat som Mattias inte har med på sin lista men som är användbara är skruvdragare, borr och bits sats samt ett vattenpass för att verkligen se till att byggnationerna man håller på med blir raka. Glöm heller inte att du alltid kan fråga i bygghandeln vilka verktyg som behövs för vilken typ av renoveringar och bynnationsplaner – du vill inte stå mitt i en process och inse att du saknar vitala verktyg.