konmariAtt ha ett harmoniskt hem kan vara utmanande. Du kanske någon gång har sprungit runt hemma och letat efter den där smarta vattenflaskan du köpte för ett tag sedan. Men var du än letar så går den inte att finna. Inte sällan slutar detta med att vi går och köper en ny. Vilket i slutändan kanske innebär att du fyller på ditt hem med många dubbletter. Men med hjälp av KonMari-metoden kan du få bukt med detta och få ett ordnat och harmoniskt hem.

Det är lätt att hamna i att du har mängder med saker hemma men du kan ändå inte hitta det du behöver för stunden. Det skapar både stress och frustration. Vårt sätt att samla på oss saker i samhället gör ofta att vi upplever att varje tillgänglig förvaringsyta är belamrad i hemmet. Mängden med saker som vi har blir mest tydlig vid en flytt då du och din flytthjälp hittar alla saker som varit bortglömda och undangömda. Handen på hjärtat – hur många cykelpumpar har du köpt under din livstid? Om du är som jag är det säkerligen minst fem stycken.

KonMari-metoden hjälper dig till struktur

KonMari-metoden är ett sätt att strukturera ditt hem som definierats av det japanska organiseringsproffset Marie Kondo. I grunden innebär metoden att var sak ska ha sin givna plats i ditt hem och att sakerna du väljer att ha ska ge dig glädje. Du bör alltså inte spara på en massa saker som inte betyder något för dig.

Börja organisera enligt KonMari

För att strukturera upp ditt hem enligt KonMari-metoden kan du följa dessa huvudsakliga punkter.

  • Rensa och sortera ditt hem efter kategori. Det vill säga ska du gå igenom alla kläder tar du fram alla kläder. Inte enbart de som finns i sovrummet. Genom att se alla kläder på samma gång är det lättare att välja vad du ska behålla.
  • Spara de kläder och ägodelar som ger dig glädje. Låt inte nostalgi eller andra känslor bromsa dig i att sälja eller skänka saker som du egentligen inte behöver eller vill ha.
  • Ordna dina saker i lådor stående på högkant. Om du sorterar dina saker, exempelvis tröjor, vikta och ställda på högkant ser du enkelt allt du har. Kom även ihåg att var sak ska ha en given plats. Lägg tillbaka den där så kommer den härliga ordningen att bestå.