Att äga en bostad som är värd mycket pengar på marknaden är alltid angeläget. Skulle du vara i färd med att lägga ut din bostad på marknaden, finns det olika sätt att höja värdet på den. Läs mer om det här!

Även om du inte tänkt sälja ditt hem känns det förstås både tryggt och trevligt att den är värd en del. Trots allt kanske det kan bli aktuellt med en försäljning lite längre fram, eller också kan det vara bra att veta att du har utrymme att låna till renovering. Att det första intrycket är viktigt känner de flesta till. Det här gäller i allra högsta grad när det handlar om visningar i samband med försäljning. En bostad som ger ett gott intryck på visningen har goda chanser att skapa intresse hos spekulanterna. Det behöver inte ens handla om dyrbara åtgärder för att åstadkomma stor skillnad. Vad kan du då göra för att höja värdet på bostaden?

Fräscha till ytskikten

Något som gör otroligt mycket för ögonfägnaden är att se till att alla ytskikt är fräscha och känns ”aktuella”. Flagnad färg och trasiga tapeter gör ingen människa glad och det är lätt att fundera över vad som mer är fel med bostaden. Satsa därför på att måla och tapetsera där det behövs. Det behöver inte ens handla om att färgen släppt eller att tapeten håller på att trilla av väggen; det kan ända vara värt att göra jobbet om det ger en moderna look. Det här gäller förstås både insidan och utsidan på huset. Glöm inte bort dina golv; det här är något som spekulanten uppmärksammar. Det här är lätt ordnat genom att anlita en firma som utför golvslipning i Stockholm, så att dina golv ser ut som nya. När det gäller utsidan kan det ibland vara så att ett litet större arbete krävs, exempelvis om putsen släppt på fasaden eller om virket börjar bli murket. Gör det du har möjlighet till, det är garanterat värt kostnaden.

Fiber och uppvärmningssystem

Det är definitivt ett plus om din bostad har fiberuppkoppling. Den potentiella köparen känner då att han eller hon inte behöver lägga pengar på detta, vilket förstås ökar värdet. Samma sak gäller om bostaden har en modern form av uppvärmning, som inte innefattar gamla elektriska element, oljepanna eller liknande som innebär en hög elförbrukning och därmed saftiga elräkningar. Har du investerat i luftvärmepumpar eller bergvärme ses det som mycket positivt. Självklart måste luftvärmepumpar m.m. fungera som de ska för att det ska vara värdehöjande för din bostad.

Täta fönster och dörrar

För att hålla elräkningarna i schack, samt för att säkerställa komforten, bör din bostad vara så fri från drag som möjligt. Att släppa ut värmen och släppa in kylan är varken skönt eller ekonomiskt när vintern kommer. Det gör samtidigt att din bostads energivärde vid en energideklaration visar ett dåligt resultat. Överväg därför att skaffa nya fönster och dörrar, eller gör åtminstone det du kan för att täta de befintliga samt se till att de ser fräscha ut.