Det har blivit allt mer populärt att installera en värmepump för att ge värme till sitt hus på ett energieffektivt sätt. Försäljningen har ökat mycket de senaste åren och den som installerar en sådan här pump kan spara in många tusenlappar under en kort period.

14770278-varmepump

Under 2015 ökade försäljningen av värmepumpar med hela 13 procent, skriver Dagens Industri. En anledning till att försäljningen ökade så pass mycket kan vara att många ville hinna byta ut den innan sänkningen av ROT-avdraget i årsskiftet. Men nu när ett nytt år är här, med lägre ROT-avdrag, tycks efterfrågan fortfarande vara stor. Varför efterfrågan på värmepumpar fortfarande är stor, tror man beror på att det gjorts många nybyggnationer och det är i princip standard att göra en värmepumpinstallation i nybyggda hus. Så länge det byggs småhus i en hög takt kommer alltså värmepumpmarknaden vara gynnad.

Sparar pengar med pump

Men det är inte bara på grund av ROT-avdrag och nybyggnationer som marknaden går bra. Det är även en hel del husägare som väljer att byta ut sin värmepump mot en ny för att den exempelvis låter för mycket. Börjar pumpen låta annorlunda med en ljudnivå som är högre och ett ljud som är längre, är detta ett tecken på att något inte står rätt till och att värmepumpen kan behöva bytas ut. Dessutom är det självklart så att många väljer att byta från någon annan värmekälla till just en värmepump för att den är mer energieffektiv. På st.nu kan man läsa om att många bostadsrättsföreningar installerat värmepumpar i sina fastigheter som en del i ett projekt för att spara energi. Projektet kostar stora pengar men man räknar med att de ska vara insparade inom ett par år eftersom värmepumparna är mer kostnads- och energieffektiva än de frånluftsystem som man haft innan.

Tips inför köpet pengar-hundralapp

Funderar man på att köpa en värmepump finns självklart mycket att ha i åtanke. För det första finns en rad olika märken på pumpar och man kan exempelvis köpa en värmepump från Panasonic eller från ett annat märke. I Svenska Dagbladet kan man läsa att rätt värmepump kan spara pengar för husägaren och att det är oerhört viktigt att man väljer rätt modell. Några av de punkter som man kan ha i åtanke när man köper och installerar en värmepump är:

  • Att satsa på ett känt märke eftersom importerade och billigare pumpar inte klarar av vintern.
  • Att placera den yttre fläkten fritt för att maximera insuget och att placera den inre fläkten så att spridningen av luften i huset blir så stor som möjligt.
  • Att dammsuga filtret i inomhusdelen ungefär en gång i månaden, för att maximera effekten.
  • Att hålla koll på elräkningen för att se om pumpen fungerar som den ska. Om den inte gör det så skjuter räkningen i höjden.