I Stockholm är det bostadsbrist, samtidigt som det hela tiden anländer allt fler människor till vår vackra huvudstad. En del orkar inte stressen, bostadshetsen eller den trånga miljön som blir resultatet. Många vill nu bygga sina egna hem och flytta ut en bit från myllrande stadskärnor.

 

pexels-photo-large-2I vår huvudstad samt i många andra städer runt om i Sverige råder det en närmast kaotisk bostadsbrist. När alla jobb och all kultur riktas mot städerna och bort från landsbygden är det kanske inte så konstigt att man flyttar och landet urbaniseras. För många har helt enkelt inget val. I Dagens Nyheter rapporteras det bland annat hur var tionde svensk flyttade förra året, enligt experter är detta för få. De varnar nu för att det är en slags inlåsningseffekt och osäkerhet på bostadsmarknaden. Samtidigt är alltså städerna till bredden fyllda med människor som letar efter förstahandskontrakt eller bara ett tak över huvudet. Många vill dessutom bo större än vad de gör i dagslägen, i en dyr liten lägenhet mitt i staden.

Flytta ut på landet?

En lösning är att flytta ut på landet och lämna storstaden bakom sig, till ett hus i en lugn skogsglänta eller i en sömnig ort. Bygga sitt eget är drömmen för många. Eller i alla fall låta några bygga ens hus åt en. Fördelen med detta är att man kan vara med och pilla i ritningarna. Kanske vill man ha mer förvaring, en stor veranda som kramar huset, eller ett inglasat rum med fåtöljer och mattor i stället för en altan. Möjligheten att påverka är så mycket större när man bygger sitt eget hem helt enkelt, något som man kan göra när man väljer sitt hus från bland annat hustillverkaren villavarm.se. Dessutom kan man få till så att huset är energisnålt, vilket inte bara sparar pengar i längden, det är även bättre för miljön.

Inspiration kan en bland annat få av Emilia, som byggde sitt eget hus i miniformat, när hon tröttnade på att bo i lägenhet och ville ha ett naturnära och billigare boende:

  • Hon byggde om sin pappas skogsvagnsboogie för timmer, till ett litet drömhus
  • Huset är isolerat med cellulosa som är gjort av återvunnet papper, och värms upp via en vedeldad kamin, men det finns ingen elektricitet
  • Det enda hon saknar är kylskåp, hon planerar att så småningom investera i ett som drivs av gasol. Till dess äter hon mat som inte behöver hållas kall
  • Tanken är också att så fort plånboken tillåter installera solpaneler för att få el i huset

Källa: Expressen