Full garderobHar du svårt att stänga garderobsdörren? Då är du inte ensam. Det är ett vanligt problem i de nordiska länderna, och vanligast är det i Sverige. Det visar Elfas förvaringsrapport för år 2016, som nyligen släpptes.

Christine Dahlman, som arbetar på Elfa, ger följande tips för den som har problem med att stänga garderobsdörren.

  • Rensa! Skänk bort eller sälj plagg som du inte har använt under det senaste året.
  • Du behöver inte ta dig in hela garderoben på en gång, utan kan ta en låda eller hylla i taget. Det är alltid bra att sätta upp delmål.
  • Sortera och organisera efter säsong. Lägg undan sommarkläderna på vintern, och tvärt om. Förvara kläder som inte används i vakuumförpackningar, eller i resväskor.
  • Att hänga kläder ger en bättre överblick än att förvara dem i lådor eller på hyllor. Ju mer du kan hänga på galge, desto bättre.
  • Om du har ont om utrymme, utnyttja dolda ytor. Du kan t.ex. hänga upp korgar för förvaring på insidan av garderobsdörrarna.

En smart grej, som Christine Dahlman också tipsar om, är att samarbeta med sina kompisar och rensa sina garderober ungefär samtidigt. Då kan man sedan ha klädbytardag, istället för att köpa nya kläder. Men byt inte till dig så mycket att du återigen får problem med att stänga garderobsdörren.