Det är tyvärr vanligare än man kanske kan tro med inbrott i folks hem och i allmänna lokaler, såväl som butiker. Men hur kan man skydda sig och sina värdesaker samt ägodelar av olika slag? Vissa köper larm och dörrar för att skydda sig, andra agerar och fångar tjuven på eget bevåg.

pexels-photo-104982-largeIbland är det så fåniga byten som lite kexchoklad och arraksbollar när tjuven varit framme och brytit sig in, som en kan läsa om i denna artikel i Sydsvenskan. Men det spelar ingen roll. Ett inbrott är ett inbrott och det är obehagligt för den som drabbas, oavsett vad som stjäls av förövarna. Sedan är det ju alltid hemskt om saker med affektionsvärde försvinner, eftersom det inte kan ersättas på samma sätt som kanske en tv eller arraksbollar kan.

Låste in tjuvarna i en vagn innan polisen hade kommit

Det bästa sättet på att skydda sig är förutom med grannsamverkan och larm att dessutom att byta ut vanliga ytterdörrar mot riktigt trygga säkerhetsdörrar. Det gör det svårare att bryta sig in för tjuven, som då kanske ger upp och väljer ett annat byte. Eller så kan man göra som familjen det skrivs om i denna artikel från Expressen, och låsa in inbrottstjuvar själva. Det var nämligen så att en familj i Sveg blev less på flera ouppklarade inbrott där misstänkta skåpbilar synts i sambandet som de började agera själva. Nämligen med att låsa in misstänkta tjuvar i en militär förrådsvagn. De satte en träpåk för dörren och ringde sedan polisen.

I Härjedalen har det blivit så vanligt med inbrott att till och med polisen är aktiv i olika tjuvjagande Facebook-grupper. Det är nämligen så att Sveg-borna har börjat ha koll på utpekade bilar och varnar varandra snabbt i de aktuella grupperna på sociala medier.