I dag skriver vi om hur man ska tänka när man planerar sin belysning och vad som är trendigt igen på lampfronten. Sedan kan man dessutom dela in belysning i olika kategorier. Vi skriver även om hur led-teknologin successivt tagit över belysningsmarknaden.

 

Röd taklampaI Dagens Nyheter kan vi läsa om hur Led-lampan är något som verkligen tagit över belysningsindustrin och bokstavligt talat lyser upp världen – på ett hållbart, energisnålt och miljövänligt sätt. Inte bara finns Led-teknologin i effektiva LED-lysrör på arbetsplatsen, led-lampor och blå lysdioder sitter dessutom i mobiltelefonerna, i skärmen och i inbyggda ficklampan. Det är med den här tekniken vi lyser upp våra hem och det är vi i Sverige inte ensamma om.

 

Allmän-, arbets- och stämningsljus

När det kommer till hemmet är det led i stort sett all belysning, vilket är tur eftersom detta är mycket mer energisnålt och hållbart än tidigare alternativ. I Expressen kan vi läsa om hur man ska tänka när man möblerar och vill få in rätt belysning på rätt ställe. Till exempel är det så att den höga golvlampan är populär att inreda med igen, vilket också är en riktigt bra läslampa. Med den kan man nämligen begränsa belysningen till en fåtölj eller en soffa på ett väldigt smidigt sätt. Den är dessutom lätt att flytta vilket är bra vid ommöbleringar.

 

Sedan kan belysning delas in i olika kategorier, som också är bra att kunna skillnaden på när man planerar sin inredning. Kort sagt kan man dela in det i stämningsljus, arbetsljus och allmänljus. I allmänljuset ska man titta på tv eller läsa, i arbetsljuset stryka eller dammsuga och i stämningsljuset umgås med familj och vänner. Den sistnämnda är kanske viktigast för det ger verkligen en mysig känsla i ett rum och det är särskilt bra för trivseln.

 

Även i Metro kan vi läsa mer om hur man fixar ljuset på hemmaplan, så att man inte bara kan läsa och trivas men även bli piggare och gladare. För med bra belysning blir också tröttheten inte lika påtaglig, vår kropp är gjord för att bli sömnig i mörker nämligen. Så om man exempelvis är en morgontrött person så är det viktigt att det blir ljust i rummet snabbt när man ska upp på morgonen.