Att köpa nytt och att även renovera är en mycket stor trend just nu. En annan stor trend är att välja rörliga bolån då räntan är så fenomenalt låg just nu. Detta är något som oroar många finansexperter, för någon gång kommer räntan att höjas. 

52491-euro-moneyNär det kommer till det ljuva livet är det något som allt fler människor känner att de kan och att de vill ta del av. Det är lätt att ta lån – även med betalningsanmärkelse, läs mer om det här: flexlimit.se/lana-pengar/utan-uc. Det är även enkelt att unna sig och våga unna sig här i livet. Allt fler människor väljer att köp sitt boende och skapa sig sitt drömliv. Just nu när räntan är så otroligt låg är det även allt fler som väljer att leva med en rörlig ränta. Något som är bra just nu, men som kan komma och skada en i framtiden om räntan skulle skjuta i höjden. I en artikel från dn.se går det att läsa Dan Lucas tankar om det unika rörliga ränteläget.

Sju av tio väljer rörligt

I artikeln går det även att läsa att sju av tio låntagare väljer att ta rörliga lån, något som gör många chefsekonomer förbryllade. Vad som menas med en rörlig ränta är att den enbart är bunden på tre månader, medan man annars låser sig från ett till fem år. Nackdelen med att låsa upp sig är att om man flyttar måste man betala ut sig, samt att det är en högre ränta än om man skulle välja den rörliga. Dock är det en enorm fördel då man alltid vet vad man har för månadskostnad och att man står stabilt om den rörliga räntan skulle börja stiga. Det är dock inget man ser att den kommer att göra än på ett tag, i alla fall inte någon chockstigning. Storbanker som både Swedbank och SBAB anser att man som privatperson borde binda sina lån, men menar även att om man har goda marginaler så kan man chansa och vänta. Dock ska man vara medveten om att det som händer just nu är historiskt.

  • Fundera på din eller er ekonomiska situation
  • Hur mycket har ni i lån
  • Hur påverkas er ekonomi om räntan höjs några procent.