Kan det vara så att svenskarna är så galna i marksten att vi vallfärdar till en kommun som inför en renovering av torget erbjuder gratis marksten? Det var vad som hände i Glanshammar, som rustade upp torget och bad invånarna komma och plocka upp både buskar, växter och marksten. Folk från hela trakten kom för att samla på sig marksten och piffa till i trädgården – en växande trend just nu.

Missat chansen, eller bor du för långt bort? Marksten kan du köpa på Flisby och de säljer dessutom riktigt stilren natursten. För inte nog md att markstenen trendar som ett rumskapande element i våra trädgårdar, vi är galna i naturmaterial överlag. Kanske är Återbruksdagen i Glanshammar, som både blev uppmärksammad i SR och NA.se, ett tidsenligt tecken på hur förtjusta vi har blivit i detta simpla estetiska moment.

Markstenen skapar rum

Många använder markstenen för att rama in olika rum i sin trädgård. Det kan vara med hjälp av en snirklig stig mellan rabatter och buskar, eller varför inte en liten väg runt hela trädgården som barnen kan springa på och leka tåg? Markstenen gör sig vackert i blandade färger eller som enhetligt moment om du vill skapa ett utekök och ha sten som underlag. Kanske vill du skapa en uteplats i din berså? Då är det egentligen bara en cirkelformad markstensformation du behöver tillsammans med ett par stolar och ett bort.

Något har hänt med vårt sätt att se på rum. Det är som att trädgården under sommaren har blivit mer än bara en plats för rekreation, odling och lek. Vi vill skapa nya rum att pyssla om oss själva i. Uteduschar börjar bli alltmer populärt, med sten som duschvattnet kan knastra emot, och under den ljusa sommarhimlen samlas vi för att ta med oss vår favoritljudbok på plattan.

Inte svårt att anlägga

Det som gör markstenen så omåttligt populär handlar förstås ocskå om att det går att använda mycket enkelt. Ett tips kan vara att ha sandmjöl som underlag och se till att din yta är jämt och fin innan du börjar lägga. Vi tycker det blir extra snyggt om man låter ”ogräset” växa mellan stenarna och låta maskrosorna slå sig förbi springorna, men alla gör vi på vårt egna sätt. Tillhör du gruppen människor som har svårt för att bära eller har ont i ryggen, så bör du ta hjälp av någon med lite starkare rygg. Att lägga markstenen är ett rätt tungt jobb, men när du väl är klar är skötseln minimal. Då kan du bara njuta över din vackra struktur på trädgården, och i värsta fall får du bara ännu fler idéer på vad du vill göra med marksten i fortsättningen!

En del tycker om att använda grövre marksten för att ringa in en rabatt, medan andra föredrar tunnare sten för att lägga en stig. Men om du ska anlägga markstenen på en uppfart är det bra om du kollar med återförsäljaren att stenen tål mycket tyngd och slitage. Det finns massa snygga varianter att välja mellan! Låt inspirationen flöda.