I framtiden kan man behöva amortera om man tar ett så kallat tilläggslån på bostadslånet för att exempelvis renovera eller underhålla bostaden. Visserligen ligger amorteringstiden på 10 år för ett sådant lån men det gör ändå att folk vänder sig till andra låneformer när de vill finansiera renoveringen.

10602105--

Nu står det klart att ett amorteringskrav på bostadslån ska införas 1 juni. Det innebär att alla som tar nya bolån kommer att behöva amortera på dessa lån. Ett sådant här krav har tidigare varit på dagordningen men nu har alltså regeringen och allianspartierna kommit överens om hur dessa ska utformas. Amorteringskraven kommer inte bara gälla de som tar nya lån, utan det kommer även vara så att de som tar tilläggslån på sitt bolån för att exempelvis renovera, också kan bli amorteringsskyldiga. Tar man ett sådant här lån för en renovering kan den alltså bli dyrare än man räknat med. Läs mer.

Ta annat lån

Att tilläggslånen också ska amorteras kommer förmodligen leda till att färre tar sådana här lån. Många kommer antagligen att strunta i renovering och de som verkligen behöver göra en söker sig nog till andra låneformer. Man kan nämligen ta ett privatlån utan att blanda in bolånet på något sätt om man behöver hjälp med sina finansiering vid en renovering. Det finns många olika låneaktörer på marknaden och en utav dem kan man läsa mer om här.

Amortering på 10 år

Även om tilläggslånen omfattas av amorteringskravet, har faktiskt Finansinspektionen backat från sitt ursprungliga förslag, skriver Sveriges Radio. Man har nämligen ändrat amorteringstiden på dessa lån till 10 år. Amorteringstiden var innan ändringarna extremt kort och detta fick mycket kritik från olika håll. Att amorteringstiden gått från runt tre år till 10 år får man ändå se som en klar förbättring för de som vill ta dessa lån, även om det såklart inte är optimalt.