Står du i begrepp att sälja din lägenhet? Grattis i så fall! Att sälja en lägenhet är i dagsläget en av de bästa affärer man kan göra, nästan oavsett var i landet man bor. Man kan dock få lite extra, med några enkla knep.

En bra styling, eller kanske rent av renovering, av en lägenhet eller ett hus före försäljning kan få upp slutpriset ganska mycket. Och om du bor någonstans där det är svårt att få objekt sålda så kan en lyckad styling vara det som gör att ditt hem över huvud taget blir sålt.

Det finns flera saker man kan göra för att stimulera budgivningen. En del av dem kostar en del pengar, en del av dem är nästan gratis.

Fräscha upp ytor som skåpsluckor, bänkar och inte minst golv. Att slipa om ett slitet trägolv kan löna sig, likaså att lacka om skåpsluckor som börjar se trista ut. Att byta ut knappar och handtag har också stor effekt, och tråkiga kakelplattor kan täckas med självhäftande plast. Har man en bänkskiva i trä i köket kan det räcka långt att bara olja in den.

Gå dock inte all in i köket. De nya köparna kanske ändå ska göra om det helt och hållet. Däremot är det viktigt att bostaden ger ett harmoniskt intryck. Köket, eller något annat rum för den delen, ska inte avvika för mycket från resten av bostaden.

Lagom är bästLägenhet till salu

Anlitar man en professionell stylist, vilket är vanligast i storstäderna, kommer hen att plocka bort det mesta av de personliga detaljerna i inredningen. Men även om man stajlar bostaden själv gör man klokt i att plocka bort exempelvis leksaker och foton. Man behöver dock inte plocka bort allt, framför allt inte alla möbler, men med färre prylar blir det lättare för köparna att föreställa sig bostaden som deras egen. Man brukar säga att garderoberna ska fyllas till max 60 %. Det är inte många som har det så glest i sina garderober, så de flesta kan behöva hyra ett förråd inför visningen.

Ett klassiskt knep när man har gäster är att lägga det mesta av energin på att städa badrummet, eftersom ett fräscht badrum gör att hela hemmet upplevs som fräscht. Man kan resonera på samma sätt inför en visning. Har man en sprucken toastol, eller ett sprucket handfat, är det inte särskilt dyrt att byta ut det. Dessa pengar får man oftast igen vid försäljningen, framför allt om man lyckas få tag i en begagnad.

Även om den som är på visning vill kunna föreställa sig en egen tillvaro i bostaden så vill hen också bli inspirerad. Väggarna bör inte vara kala, utan man bör hänga upp några tavlor, ställa fram ett gosedjur i barnrummet etc.

Tänk på att den tid och de pengar du lägger ned på att stajla objektet ska stå i proportion till den värdeökning som du kan förvänta dig att det ger. Och om du bor i ett område där det är svårt att få lägenheter sålda över huvud taget – stajla inte om ditt hem till en plats där du själv inte skulle trivas, om du inte skulle lyckas få det sålt.