Allt fler studenter och ungdomar köper bostäder för att kunna plugga och komma in på bostadsmarknaden. De får ofta hjälp av sina föräldrar, vilket både kan vara positivt och negativt.

till-salu-bostad

På Sveriges Radios hemsida kan man läsa att det är fler och fler studenter som köper en lägenhet för att ha någonstans att bo. Och eftersom de flesta studenter inte har ekonomin för att betala lägenheten eller ens ta ett lån, går ofta föräldrarna in och hjälper till. Varför man väljer att köpa en lägenhet beror i de flesta fall på att det råder bostadsbrist i de flesta studentstäder och att det är väldigt svårt att hitta en hyreslägenhet eller en studentlägenhet.

Bra att komma in på marknaden

Det är självklart inte optimalt att studenter tvingas fråga sina föräldrar om hjälp med bostaden och att de faktiskt måste köpa en bostadsrätt fast de kanske inte vill, just för att de inte har något val. Men att köpa en bostadsrätt kan många gånger vara väldigt bra. Experter tipsar faktiskt om att man så fort som möjligt ska komma in på bostadsmarknaden för att få ut det mesta av den. Därför är det i många fall väldigt bra att man köper sin första bostad redan i ung ålder. Och om man vill hitta en lägenhet som passar för en student eller för en ung människa kan man ta hjälp av en mäklare som vägleder en. Exempelvis kan man höra av sig till de duktiga mäklarna på http://maklarhuset.se, som kan allt om att både sälja och köpa bostad.

Tänk på amorteringen

Om man är student och funderar på att köpa sig en bostad är det självklart många olika saker som man måste ha i åtanke. Exempelvis är det så att det finns ett krav på att man måste amortera en viss summa i månaden. Detta måste man ha med i beräkningen när man tittar på hur mycket det kommer att kosta att bo varje månad. Läs mer.