Lampa i mässingDet går trender även inom belysning, och vi tycks vara trötta på det vita och minimalistiska. Inte heller är det gamla bygg- och jordbrukslampor som är allra hetast just nu. Populärast är istället lampor i koppar.

En av de designers vars alster är allra hetast just nu är Tom Dixon, en engelsman född i Tunisien 1959. Dixon har bl.a. varit designchef på inredningskedjan Habitat, och spelat i ett band tillsammans med en av Ingvar Kamprads söner. 2000 tilldelades han den brittiska utmärkelsen Order of the British Empire (OBE). Dixon är representerad på många konst- och designmuseer runt om i världen.

Dixons lampor har setts i många inredningsreportage de senaste åren. Han har ritat lampor för både offentliga och privata miljöer, vilket man ser på bilderna i den här artikeln. De stora klotformade kopparlamporna kräver rejält med takhöjd, men det finns även mindre vägg-, bords- och golvlampor som passar i de flesta hem. Hans allra mest kända skapelse är dock troligen S-chair för Cappellini, men frågan är om det inte är fler som har sett hans lampor i olika offentliga miljöer.

Så här skrev Svenska Dagbladet om Dixon 2002:

Som designchef försöker Tom Dixon påverka allt från fabriksval, till hur Habitats lastbilar ska se ut och hur personalen ska agera. Han drar parallellen till
en dirigent, som tycks göra väldigt lite av själva arbetet, men som ändå får de olika instrumenten att jobba mot samma mål.

Var hittar man då Tom Dixons design? Butikskedjan Habitat, där han tidigare har arbetat som designer, säljer fortfarande flera av hans alster. Habitat finns, tillsammans med många andra inredningsbutiker, i gallerian Mall of Scandinavia i Solna. Om man inte bor i närheten av gallerian, eller av någon annan av Habitats butiker, kan man också köpa Dixons lampor på nätet.