Något som blir en allt starkare trend är den miljövänliga trenden som spirat under en längre tid. Allt ska vara miljövänligt från hur vi äter till hur vi klär oss och till och med våra hem ska vara så miljövänliga det bara går – men hur gör man sitt hem mer miljövänligt?

Glödlampa med grön planta inuti Det finns flera sätt att lära sig följa den nya trenden om att leva miljövänligt, både i hur man äter, klär sig och hur man lever. Något som till exempel Naturskyddsföreningen tipsar om är att börja med att haffa hemmets energitjuvar såsom till exempel eltjuvar i form av dragiga fönster, överflödig belysning och element som inte gör annat än att elda för kråkorna. Dessa kan allihop fixas till eller bytas ut för att sedan kompletteras med andra mer miljövänliga komplement. Något som sedan kan ses över är ens övriga energianvändning. Visste du till exempel att något som vi människor slösar alldeles fasligt med är vår vattenkonsumtion? Genom att skippa långduscharna eller det där badet i badkaret till förmån från fem-minuters duschar kan vi istället spara vattnet och på så vis spara på miljön. Likaså kan det vara en god investering att satsa på ett Air Gap återströmningsskydd för att hindra så ditt dricksvatten blandas med annat vatten – något som det också är lag på att ha hemma. Andra detaljer som kan vara bra att investera i är produkter såsom el- och vattenmätare, dessa gör att du vet precis hur mycket el och vatten du faktiskt gör av med, eller rättare sagt: hur mycket el och vatten som slösas med i ditt hem.

Spara på miljön och plånboken

Inte bara är det el och vatten som man ska tänka på när man vill leva mer miljövänligt i sitt hem – och samtidigt sänka sina utgifter. Annat att tänka på är vanliga vardagssaker såsom att använda egen påse när man går till affären, minska sitt matsvinn och vilken typ av tvätt- och rengöringsmedel man väljer att använda. Enligt Svenska Dagbladet kan man genom att tänka på dessa enkla saker spara in tusenlappar i sin hushållsekonomi samtidigt som man är snäll mot miljön. Men självklart kan man göra ytterligare, för att vara sådär trendig miljömedveten i livet i sin helhet. Det är något som bland annat Expressen tipsar om:

  • Återvinningssymbol med pilar som visar himmel, gräs och vattenMinska matsvinnet – köp och laga inte mer mat än vad du äter och testa på att odla frukt och dina grönsaker och rotfrukter själv på tomten eller i pall.
  • Kompostera – hushållsavfall behöver inte gå i soporna utan kan komposteras på tomten eller på föreningens gård för bättre miljö och också bra näring när det är dags att plantera nya odlingar.
  • Återvinn – alla kommuner har någon form av återvinningsstation för diverse möbler och andra prylar som du enkelt kan återvinna här, så att man kan göra nytt och på matbutiken kan du panta dina burkar. Då är du både snäll mot miljön och får några kronor för besväret.
  • Återanvänd – handla med fördel på secondhand istället för att köpa nytt, både billigt, snyggt och bra.
  • Välj dina produkter noga – många skönhetsprodukter såsom schampo, balsam och ansiktskrämer med mera innehåller ämnen som inte är speciellt bra för miljön, testa därför att byta ut dessa mot så kallade eko-produkter: de är lika bra och ännu bättre för miljön!