Det är många saker som är viktigt för att få ett hem att kännas både hemtrevligt och dessutom energieffektivt – något som påtalas i ett tidigare skrivet inlägg här. Sedan skadar det inte att hemmet är snyggt upplyst på ett mysigt sätt när man har visning och ska försöka få sin lägenhet såld. Men hur påverkar de nya regelkraven som införts när det kommer till att ta bolån bostadsmarknaden och dig som är sugen på att köpa nytt?

 

grind husEnligt Finansinspektionens nya regler, som röstats fram i sedvanlig ordning i riksdagen, är det nu krav på amortering enligt följande villkor: när du tar ett nytt bolån och lånet står för mer än 70 procent av värdet på bostaden, så måste du amortera med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Och om det är under 70 procent så ska lånet amorteras/betalas av ner med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Men det är bara med nya bolån som det nya amorteringskravet gäller, och de lån som tar efter det att regeländringarna trädde i kraft den 1 juni 2016. Lån som togs före denna tidpunkt behöver inte amorteras, om inte bankerna tidigare än detta redan hade denna regel som egen policy.

Bostadsmarknaden och amorteringskravet – när vänder det tillbaka igen?

Efter en månad lite drygt kan det skönjas en dämpad hunger på bostadsmarknaden och du som försöker sälja en bostad lär märka att det inte är lika många som kommer på lägenhetsvisning nu som innan förslaget blev till lag. Men enligt experter är detta beroende på psykologi och många banker, så som Swedbank och Nordea hävdar att de redan innan hade just amortering på nya bolån som intern huvudregel. Kanske bör man alltså ta avkylningen som marknaden går igenom som en tillfällig fas och dessutom ta det med ro och is i magen. Vem vet hur det ser ut till hösten, det är då den riktiga köphetsen brukar komma igång, sommaren är en lugnare säsong på flyttfronten. För i slutänden är det ändå efterfrågan och utbud som styr boprisutvecklingen, och denna har ju inte avtagit bara för att det tillkommit ett amorteringskrav.