De som vill köpa hus gör det billigast längre bort från de större städerna, där efterfrågan inte är lika hög. Men vad finns det att tänka på när du ska bygga eller köpa dig ett fristående hus? Det är ett rejält åtagande att bara äga ett hus, med alla dess reparationer och åtgärder som behöver fixas. Att det sedan kostar i form av amorteringar, ränta och driftkostnader är liksom en extra sak att tänka på.

 

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur många inte får tag i boende i Stockholm, dels för att det är dyrt men också för det enorma trycket på hyresrätter som gör bostadsköerna enormt långa. Många väljer att försöka bo kvar, genom att hyra i andra hand och betala ockerhyra. Andra flyr bostadskaoset och flyttar ut från stadens myller.

 

Driftkostnader, pantbrev och fastighetsavgift

 

Men att köpa ett hus medför kostnader i form av amorteringar, räntor och oförutsedda kostnader. Dessutom tillkommer en rejäl summa vad gäller driftkostnaderna för huset. Vad exakt ingår i detta? Att komma ihåg är att den driftkostnad som presenteras av mäklaren när du tittar på en annons av ett hus bara är en exempelsumma, det är inte säkert att den är exakt med driften. Om du funderar på att köpa huset bör du alltid fråga mäklaren om hur den driftkostnad som är presenterad har räknats fram och på vilka grunder. De driftkostnader du behöver räkna med när du köper ett hus är uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, sophämtning, sotning, villaförsäkring, underhåll, trädgårdsutrustning och så vidare. Husägare betalar även en årlig fastighetsavgift och tomträttsavgäld om tomten inte är friköpt. Sedan är det lagfart som kostar 1,5 procent av husets försäljningspris, pantbrev som är bankens säkerhet och kostar två procent av husets värde. Det blir en hel del med andra ord, värt att veta om innan du köper. Mer om detta här.